Hoe werkt een waterontharder of water ontkalker?

De werking van een professionele Boshuis Waterontharder gemakkelijk voor u uitgelegd. 

De werking van een waterontharder of waterontkalker

Wil je weten hoe een waterontharder (ook wel water ontkalker genoemd) werkt? In dit stuk leggen wij het aan u uit. Heeft een een specifieke vraag? Lees dan onze 'veelgestelde vragen' pagina door of neem contact op. 

 

De waterontharder (water ontkalker) die aangeboden worden door Easylatie Waterontharder zijn van het A-merk Boshuis. Deze waterontharders werken op de zogenoemde ionenuitwisseling. Dit betekend dat er calcium- en magnesium deeltjes (ionen) uit het water gehaald worden.

 

De harsbolletjes in de waterontharder zijn geladen met natriumionen, deze harsbolletjes zorgen ervoor dat het kalk uit het water wordt gefilterd. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn, moet de ontharder regenereren (schoonspoelen). Dit gebeurd meestal 's nachts, maar kan op ieder gewenst tijdstip ingesteld worden. 

 

Tijdens het regenereren worden de harsbolletjes schoongespoeld met het pekelwater (zoutwater). Het pekelwater wordt weer afgevoerd naar het riool. Vandaar dat het pekelwater niet in aanraking komt met het drinkwater, wat dan ook niet zout kan smaken. Na het regenereren begint het proces weer van voor af aan.

 

De Boshuis waterontharders verschillen van Capaciteit. Zo kan de Boshuis Flex Waterontharder met zijn kleine formaat en grote prestaties gemiddeld zo'n 2600 liter water ontharden per keer! De Boshuis Flow Waterontharder is met zijn 5200 liter capaciteit geschikt voor de grote verbruikers. 

 

Beiden waterontharder zijn standaard voorzien van intelligente proportionele besturing zodat er zuinig met spoelwater en zout wordt omgegaan. Een duurzaam argument! Aangevuld met gratis 20 jaar Boshuis-garantie zijn de Flex & Flow dé nieuwe generatie waterontharders.

Boshuis Flex Waterontharder Easylatie
Boshuis Flow Waterontharder Easylatie

Is een waterontharder zinvol?

Ja, een waterontharder is zeker aan te raden. Landelijk wordt al langere tijd deel voor deel het water centraal onthard. De watermaatschappij laat vaak erg lang op zich wachten. In 1992 is er al een besluit genomen dat voor 1997 overal centraal onthard moest zijn. Zodra de watermaatschappij centraal gaat ontharden gebeurt dat slechts voor een deel, meestal tot maximaal 6,5 -7,5 dH. Kalkafzetting vindt echter plaats vanaf ca. 4 dH. Na centrale ontharding komt kalkaanslag minder snel terug, maar het resultaat blijft hetzelfde. U blijft kalkaanslag houden. Met een waterontharder in uw woning bent u 100% verzekerd van kalkvrij water. Na verloop van tijd stijgt de hardheid toch weer. Dit komt o.a. door een stijging van het waterverbruik en een te kleine capaciteit van de centrale ontharder. 

Hoe wordt een waterontharder aangesloten?

Een waterontharder wordt in de meeste gevallen in de meterkast gemonteerd. De waterontharder wordt daar aangesloten direct na de watermeter. Wij maken in de meterkast de aansluitingen naar de kruipruimte toe. De afvoer wordt aangesloten op het riool. In de meeste gevallen moeten wij hier wel voor boren.

Er staat water in mijn zoutbak van mijn waterontharder. Is dit normaal?

Als u water in uw zoutbak ziet staan, is dat in de meeste gevallen "normaal". Het is nu wel tijd om het zout bij te vullen. 

Is het waterniveau meer dan de helft van de bak? Neem dan contact op met de klantenservice via het contactformulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Hoe kan ik de waterontharder "pauzeren" (op bypass zetten), zodat het water niet onthard wordt?

De Easylatie waterontharders zijn voorzien van een bypass. Dit is een afsluitmechanisme waarmee de watertoevoer en retour van de waterontharder worden afgesloten. Door de bypass in te schakelen kunt u water gebruiken dat niet onthard is.

In sommige gevallen kan het gewenst zijn geen onthard water te gebruiken, bijvoorbeeld bij het vullen van een vijver. Ook in geval van een defect aan de waterontharder kunt u de bypass gebruiken. Zo beschikt u ten alle tijden over drinkwater uit de kraan.

De werking van een bypass is per waterontharder type en model verschillend. Neem contact op over welke oplossing voor u passend is.

Wat is de resthardheid van mijn waterontharder?

Easylatie waterontharders leveren standaard een resthardheid van 2-3 dH. Het Nederlandse Drinkwaterbesluit stelt een eis voor een minimale resthardheid. Desgewenst of geëist kan deze worden ingesteld op een andere hardheid. Instellingen van 0 dH of 5,6 dH zijn in sommige gevallen een vereiste. Als eindgebruiker bent u altijd zelf eindbeslisser en verantwoordelijk voor de juiste kwaliteit van het drinkwater.

Als de waterontharder aan het regeneren is en iemand gebruikt toch water, wat gebeurd er dan in de ontharder?

Tijdens de regeneratie gaat er in de waterontharder automatisch een bypass open. U kunt dus gewoon water gebruiken! Het is tijdens de regeneratie alleen niet onthard.

De regeneratie vindt, afhankelijk van uw waterverbruik, gemiddeld één keer per week plaats op een door u gewenst in te stellen tijdstip. De regeneratie duurt ca. 25 min. Na de regeneratie gaat de bypass weer dicht en heeft u weer onthard water ter beschikking.

Ik zie vlekjes ondanks mijn waterontharder van Easylatie. Wat zijn dit voor vlekjes?

De waterontharder verwijdert kalk (calcium en magnesium) uit uw drinkwater. Dit voorkomt hardnekkige en zeer vervelende kalkaanslag. Naast calcium en magnesium, zitten er in ons drinkwater nog meer stoffen (mineralen) die vlekjes veroorzaken. Andere mineralen en zouten blijven achter op bijvoorbeeld een douchescherm of tegels nadat het water opgedroogd is. Deze vlekjes typeren zich in kringen die relatief eenvoudig te verwijderen zijn. Kalk daarentegen typeert zich in hardnekkige vlekken die vaak alleen te verwijderen zijn met een agressief schoonmaakmiddel op zuurbasis, bijvoorbeeld Antikalk of schoonmaakazijn.

Mocht u na het lezen van deze informatie toch twijfels hebben over de vlekjes of de werking van uw waterontharder, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Hoeveel liter water gebruikt de waterontharder van Easylatie tijdens het regenereren?

Tijdens het regeneratieproces verbruikt een waterontharder ongeveer 30 tot 40 liter water. Het regeneratieproces kunt u aanpassen naar een door uw gewenst tijdstip.

Hoeveel zout verbruikt de waterontharder van Easylatie?

De EasyWater waterontharder is de enige Nederlandse-makelij waterontharder. Bij de productie van deze unieke Nederlandse waterontharder hebben wij rekening gehouden met de Nederlandse markt. De waterontharder is zeer zuinig door 50% minder zoutverbruik. Bij de technische specificaties van de EasyWater waterontharder vindt u het zoutverbruik per type waterontharder.

Neemt de waterdruk af met een waterontharder?

Met een gemiddelde waterdruk is het drukverlies niet merkbaar in de woning. Bij gebruik van een grote stortdouche en extra badkamer, kan dit wel verschil gaan uitmaken. Ons advies is dan om een grotere waterontharder aan te schaffen met een grotere doorstroom-capaciteit.

Wat doet zacht water met mijn apparatuur?

Kalk in leidingwater veroorzaakt kalkaanslag in apparaten die water behandelen. Een gevolg van kalkaanslag is energieverlies, doordat kalk een isolatielaag op verwarmingselementen vormt. Hiermee worden uw duurzame, energiezuinige apparaten steeds minder duurzaam en ze gaan meer energie verbruiken dan oorspronkelijk. In extreme gevallen veroorzaakt kalk een vroegtijdig defect aan uw duurzame apparaten als vaatwassers, wasmachines, waterkokers, Quookers en andere apparaten. Met een Boshuis waterontharder wordt de werking van uw apparaten niet negatief beïnvloed.

Wat doet zacht water met mijn CV installatie?

U kunt uw CV-systeem ook gewoon vullen met onthard water uit uw waterontharder. Enkele CV-leveranciers schrijven voor dat geen onthard water in de toestellen of onderdelen mag worden gebruikt. Hiermee wordt totaal onthard water van 0 dH bedoelt. Uw waterontharder levert altijd water met voldoende resthardheid.

Wat voor zout gebruikt mijn waterontharder?

In een EasyWater waterontharder gebruikt u altijd regeneratiezout. Dit zijn zuivere zoutkristallen, speciaal ontwikkeld voor onze waterontharder. Wij adviseren om geen ander zout te gebruiken, dit kan verstopping en defecten veroorzaken. 

Heeft zacht water drinken invloed op mijn gezondheid?

Zacht water heeft geen nadelige invloed op uw gezondheid. Het kalk in het drinkwater wordt door uw lichaam niet gebruikt voor uw botten. Dit wordt wel vaak gedacht. Wel kan water als het volledig wordt onthard naar 0 dH invloed hebben op de omgeving. Het water mist stoffen, heeft een groter oplosbaar vermogen en kan bijvoorbeeld zachte metalen aantasten zoals koper en aluminium. Dit is uiteraard niet goed voor uw leidingen of de warmtewisselaar in uw CV-ketel. De waterontharders van Easylatie zijn uitgerust met een mengventiel, hiermee wordt een veilige resthardheid ingesteld. Zo is het water veilig voor u, uw huis en uw apparaten.

Hoe zit het met een waterharder en bacteriegroei?

De waterontharder is uitgevoerd met een verplichte regeneratie. Hierdoor blijft de waterontharder altijd in beweging en het water staat niet te lang stil. Met een serviceabonnement komen wij de waterontharder jaarlijks controleren en schoonmaken. Ook de harskern wordt dan extra gereinigd met een speciale harsreiniger. Het serviceabonnement kunt u vrijblijvend afsluiten na plaatsing van de waterontharder. Neem hiervoor contact op.