Heeft een ontharder onderhoud nodig?

Net als veel andere apparaten heeft ook een waterontharder onderhoud nodig. Op deze manier garandeer je een optimale levensduur van het systeem. Onderhoud kan je laten uitvoeren, vaak verlengt dit je garantie. Maar je kunt het ook eenvoudig zelf doen. De vraag “Heeft een waterontharder onderhoud nodig?” wordt ons vaak gesteld, lees gerust dit bericht door om er meer over te weten te komen. Heeft een ontharder met een ontsmettingsmodule heeft minder onderhoud nodig? Lees hierover in onze aparte blog.

Wanneer een waterontharder onderhouden?

Om de werking van je waterontharder te optimaliseren adviseren wij om eens per jaar onderhoud aan het kalk filtersysteem te plegen. Op deze manier garandeer je de levensduur van je waterontharder, tevens weet je direct of je ontharder nog naar behoren werkt. Wanneer blijkt dat de ontharder defecte of versleten onderdelen bevat, dan wordt dit met een onderhoudscontract meestal kosteloos vervangen.

Bij Easylatie Waterontharders is het mogelijk om een onderhoudscontract voor je Boshuis Waterontharder rechtstreeks bij Boshuis af te sluiten. Zo geef je je standaard 20-jaar Boshuis garantie een upgrade naar een “all-in” garantie. Goed om te weten is dat een onderhoudscontract los staat van de standaard 20-jaar garantie. Onderhoud kan je namelijk ook zelf doen!

Hoe onderhoud ik zelf een waterontharder?

Wanneer je zelf aan de slag gaat, raadpleeg dan altijd de handleiding! zorg ervoor dat je werkt met de juiste materialen en neem de tijd voor de klus. Zorg voordat je begint dat je voldoende harscleaner, een hardheid testkit en regeneratiezout in huis hebt.

1. Meet de hardheid van het water

Om zeker te stellen of je waterontharder nog correct werkt is het verstand de hardheid van het water te testen, dit kan met een waterhardheid testkit. Wanneer blijkt dat het water te hard is, kan dit wijzen op een defecte waterontharder of een bypass die ingesteld is. Meer weten over de werking van een waterontharder lees je op deze pagina.

2. Controleer de onderdelen en reinig deze

Het is belangrijk dat alle onderdelen van de waterontharder goed werken. Controleer de kleppen, het filtermembraan en observeer de staat van de machine aan de buitenkant. Reinig ook alle onderdelen. Wanneer een onderdeel niet meer goed werkt, of versleten lijkt, vervang deze dan direct!

3. De water ontkalker reinigen met harscleaner

De hars van de waterontharder kan gereinigd worden met zogenaamde harscleaner. Deze kan je vrijwel overal bestellen. Raadpleeg de handleiding van je waterontharder voor een correct gebruik voor jouw model.

4. Reinig het zoutreservoir

Het is van groot belang om de zoutbak niet over te slaan! Dit omdat zout een essentieel onderdeel van het systeem is. Wanneer de zoutopname niet goed werkt, werkt het ontkalk systeem ook niet correct. Zout wordt gebruikt tijdens het regeneratieproces van de waterontharder. Ondanks het zout wat je via Easylatie Waterontharder kan bestellen goed oplost, is het altijd verstandig te controleren of er geen ‘aangekoekte’ zout op de bodem van de bak bevindt.

5. Stel de waterontharder goed af

Om te garanderen dat de waterontharder goed werkt, is een goede afstelling heel belangrijk! Controleer opnieuw de waterhardheid en stel deze eventueel bij. Hoe dit werkt staat beschreven in de handleiding van de waterontharder. Controleer na het afstellen altijd nogmaals de waterhardheid.

Wat kost onderhoud aan een waterontharder?

Liever het onderhoud aan de ontkalker uitbesteden? Ga dan uit van rond de €90,- euro per onderhoudsbeurt, dit is inclusief voorrijkosten. De monteur doorloopt de bovenstaande stappen nauwkeurig en reinigt de ontharder grondig. Op deze manier ben je verzekerd van jarenlang zacht water en optimale garantie!

Waterontharder kopen bij Easylatie?

Heb je nog geen waterontharder gekocht, maar wil je er wel graag één? Vraag dan gerust een vrijblijvende offerte op. Je ontvangt binnen twee werkdagen een persoonlijk aanbod.