Hoe werkt een waterontharder?

Hoe werkt een waterontharder voor thuis?

Mensen ervaren steeds vaker de nadelen van kalk. Ons leidingwater bevat voornamelijk calcium en magnesium die zich afzetten op materialen en oppervlakken, waardoor kalkaanslag ontstaat. Hierdoor is het noodzakelijk om regelmatig de badkamer, keuken en de huishoudelijke apparaten te ontkalken. Voor veel mensen is dit een tijdrovende en onaangename taak. Om het proces van ontkalken te voorkomen, is het mogelijk om een waterontharder aan te schaffen. Maar hoe werkt zo’n apparaat precies? Daarover leest u in deze blog meer.

Korte uitleg werking waterontharder

Een waterontharder zorgt ervoor dat water met een hoog calciumgehalte wordt verzacht, waardoor de hardheid wordt verminderd. Dit gebeurt door middel van ionenwisseling, waarbij kalk- en magnesiumionen worden vervangen door kationen zoals natrium. De resulterende waterstroom is veel zachter en minder schadelijke mineralen bevatten dan de oorspronkelijke stroom. De verzachte waterstroom is veel beter voor huishoudelijke apparaten, zoals vaatwassers, wasmachines en waterwarmers, omdat het vrij is van mineralen die mogelijk schade kunnen veroorzaken.

Normale werking waterontharder (ontkalker)
Normale werking waterontharder

wat is regenereren (spoelen)?

Na een tijdsverloop kunnen de harsbolletjes van de waterontharder verzadigd raken en is het nodig om te regenereren. Dit betekent niets anders dan dat het apparaat zichzelf zal reinigen. In het proces is regeneratiezout nodig om zout water te produceren dat door de harskolom zal stromen. Tijdens deze handeling zullen de harsbolletjes de opgeslagen kalk loslaten. De kalk blijft achter in het zoute water dat daarna wordt afgevoerd naar de riolering. Nadat de waterontharder geregenereerd is, is hij klaar om weer te voorzien in het huishoudelijke waterverbruik.

regeneratie proces waterontharder (ontkalker)
Regeneratieproces (spoelproces) waterontharder

Slimme (smart) waterontharder van Boshuis

Het is belangrijk om te weten dat de waterontharders van Boshuis zijn voorzien van een slimme (smart) besturing, die ervoor zorgt dat deze systemen op een unieke manier functioneren. Door het bijhouden van uw dagelijkse waterverbruik, past het systeem zich hier aan aan. Iedere nacht wordt er berekend of er voldoende capaciteit voor de volgende dag is, zo niet, dan wordt het regeneratieproces gestart. Op deze manier wordt hard water voorkomen, omdat het meten van de restcapaciteit van de harskolom ervoor zorgt dat er altijd een buffer aanwezig is. De unieke waterontharders van Boshuis zullen dus iedere dag voldoende capaciteit hebben!

Meer informatie

Wilt u meer informatie over onze waterontharders of wilt u er een aankopen? Neem contact met ons op via 085 0806003 of vul ons eenvoudige offerte formulier in. Voor iedere gezinsomstandigheid hebben wij een geschikte oplossing.