Installatiekosten waterontharder 2023

Wil je weten waaruit de installatiekosten van een waterontharder in 2022 bestaan? In dit bericht leggen we het je duidelijk uit! Een waterontharder is namelijk een apparaat wat wordt aangesloten op uw leidingwater. Daarom is het van groot belang dat dit vakkundig gebeurd door een ervaren installatiemonteur.

Welke werkzaamheden worden verricht bij het installeren van een waterontharder?

Het installeren van een waterontharder duurt gemiddeld anderhalf tot drie uur. In die tijd is een ervaren installatiemonteur bezig met diverse werkzaamheden. Allereerst meet de monteur de waterhardheid, daarna gaat de monteur samen met u opzoek naar de best mogelijke plek om de waterontharder te plaatsen. Meestal is dit de meterkast, maar het kan ook de kelder, trapkast, garage of andere technische ruimte zijn.

De beste plek om de waterontharder te plaatsen

Van belang is het om de ontharder zo dicht mogelijk na de watermeter te plaatsen, in ieder geval voordat er een aftakking plaatsvindt. De monteur zorgt ervoor dat de leiding wordt ‘omgeleid’ door de waterontharder (zie foto). Hard water komt de waterontharder binnen en zacht water verlaat de ontharder.

De monteur zorgt ervoor dat de leidingen worden omgeleid en sluit de waterontharder aan op het riool. Meestal is het riool bereikbaar via de kruipruimte van de woning, in andere gevallen zijn andere acties nodig. Heeft jouw woning geen kruipruimte en is een afvoer niet in de buurt? Wees niet getreurd, neem contact op en informeer naar de mogelijkheden in uw situatie.

Instellen van de slimme computer van het anti kalksysteem

Wanneer de waterontharder keurig is aangesloten op het waternet, kan de monteur aan de slag met het instellen van het antikalksysteem. De monteur overlegd met u welke tijd gewenst is om te regenereren. Meestal doen we dit om 03:00uur ’s nachts, aangezien er dan vrijwel nooit water wordt verbruikt. Een andere optie kan zijn 10:00uur ’s morgens, op een doordeweekse dag, wanneer u op het werk bent.

Naast het instellen van de gewenste regeneratietijd stelt de monteur ook de uitwisselingscapaciteit in, dit gebeurt na het meten van de waterhardheid vóór het in werking stellen van de ontharder. Onze Boshuis Flex Waterontharder kan per keer 3800 liter water ontharden bij een gemiddelde hardheid van 8dH.

Een goed ingestelde waterontharder is zuinig en efficiënt met spoelwater en zoutverbruik.

De kosten van een installateur

Installatiekosten waterontharder 2023 zijn via Easylatie Waterontharders zo’n €350,- per installatie. Hierin zitten voorrijkosten, arbeidsloon, materiaalkosten , standaard 20-jaar Boshuis garantie en advies in opgenomen. Er zijn ook extra werkzaamheden mogelijk, deze kunnen in overleg altijd worden besproken.

Wanneer u de installatie bij een externe installateur laat doen kan dit gevolgen hebben voor een deel van uw garantie. Een installateur rekent als gauw €250,-, exclusief materialen. De materialen worden bij de factuur opgeteld en kunnen al gauw boven de €100,- oplopen. Een externe installateur hoeft dus niet altijd voordeliger te zijn. Heeft u vragen over de installatie? Neem gerust even contact met ons op.