Wat houdt ‘hard water’ in?

Wat houdt ‘hard water’ in? En wat is dat, hard water? Die vraag wordt ons wel vaker gesteld. Na het lezen van deze blog is het je helemaal duidelijk en weet je het verschil tussen ‘hard water’ en ‘zacht water’.

Wat is hard water?

We beginnen allereerst met de vraag wat hard water is. Hard water is water waarbij veel mineralen aanwezig zijn, denk hierbij aan calcium en magnesium (kalk). Water kunnen we testen op hardheid doormiddel van een kalktest (waterhardheid test), de hardheid druk zich uit in Duitse hardheid (dH). Wanneer water meer dan 5dH bevat, wordt kalkaanslag zichtbaar.

Heb ik bij mij thuis veel hard water?

Hoe hard het water bij je thuis is verschild per regio. Dat heeft ermee te maken dat ons drinkwater voornamelijk uit de bodem gewonnen wordt. In de bodem zitten meerdere kalklagen, waardoor de samenstelling van het water wat gewonnen wordt kalk bevat. Dit is niet schadelijk, ons Nederlands kraanwater is één van de beste te wereld! Wil je weten hoe hard het water in jouw gemeente is? Klik dan hier of kijk op onze andere pagina’s: ‘Waterontharder Limburg‘, ‘Waterontharder Noord-Brabant‘, ‘Waterontharder Utrecht‘ of ‘Waterontharder Gelderland‘.

Hard water in Nederland Easylatie

Waarom kalk uit water halen?

Waarom willen we dan toch liever af van het ‘harde water’ en genieten van ‘zacht water’? Dat heeft ermee te maken dat hard water praktisch gezien nadelen heeft. Denk hierbij aan de kalkaanslag in de badkamer, welke je steeds moet verwijderen. Kalk hecht aan het warmtespiraal van bijvoorbeeld je wasmachine en vaatwasser.