Waterhardheid: Wat is het en hoe wordt het gemeten?

Heb je je ooit afgevraagd waarom water soms een zacht en glad gevoel heeft, terwijl water soms juist ook weer een beetje ruw en prikkelend kan aanvoelen? Dit verschil wordt veroorzaakt door iets dat waterhardheid wordt genoemd. In deze blogpost zullen we bespreken wat hard water is, hoe het wordt gemeten en wat de eenheid ‘graden dH’ inhoudt. Lees verder om meer te weten te komen over dit aspect van ons dagelijks leven.

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid verwijst naar de concentratie van bepaalde mineralen, met name calcium en magnesium, in het water. Deze mineralen komen van nature voor in de grond en kunnen in het water terechtkomen tijdens het doorlopen van gesteente en bodems. Hoe hoger de concentratie van deze mineralen, hoe harder het water wordt beschouwd. Waterhardheid kan variëren afhankelijk van de geografische locatie en de bron van het water, zoals putten, rivieren of bronnen. Daarom is de waterhardheid in Nederland niet overal gelijk. Lees bijvoorbeeld meer over de hardheid van het water in Limburg, Noord-Brabant of Gelderland.

Hoe wordt waterhardheid gemeten?

De hardheid van het water wordt gemeten door te kijken naar de hoeveelheid calcium- en magnesiumionen in het water. De meest gebruikte meeteenheid voor waterhardheid is ‘graden dH’, wat staat voor Duitse hardheidsgraden. Deze eenheid verwijst naar de hoeveelheid calciumcarbonaat (CaCO3) in het water. Eén graad dH komt overeen met 17,8 milligram calciumcarbonaat per liter water. Met behulp van speciale tests kan je eenvoudig zelf de waterhardheid nauwkeurig meten en de resultaten uitdrukken in graden dH.

Wat betekenen verschillende niveaus van waterhardheid?

Waterhardheid wordt meestal ingedeeld in verschillende categorieën op basis van de gemeten graden dH. Over het algemeen wordt water met een hardheid onder 8 graden dH als matig hard beschouwd, terwijl water met een hardheid tussen 8 en 12 graden dH als hard water wordt beschouwd. Zeer hard water valt meestal in het bereik van 12 tot 18 graden dH, terwijl water met een hardheid van meer dan 18 graden dH als uitzonderlijk hard wordt beschouwd. Het niveau van waterhardheid kan invloed hebben op verschillende aspecten van ons dagelijks leven, zoals hardnekkige kalkaanslag.

Gevolgen van hard water en de oplossingen

Hard water kan enkele uitdagingen met zich meebrengen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot kalkaanslag op kranen en apparaten, waardoor ze minder efficiënt kunnen werken. Bovendien kan hard water het schuimvermogen van zeep verminderen, waardoor je meer zeep moet gebruiken om hetzelfde schone gevoel te krijgen. Gelukkig zijn er manieren om met waterhardheid om te gaan. Waterontharders zijn apparaten die overtollige mineralen uit het water verwijderen, waardoor het zachter wordt. Easylatie Waterontharder heeft diverse type waterontharders voor de klein en grootverbruiker!

Ontvang gratis een offerte voor een duurzame waterontharder met uitstekende specificaties

Benieuwd naar een duurzame waterontharder met uitstekende specificaties? Vraag vandaag nog een gratis offerte aan! Ontvang gedetailleerde informatie over de beschikbare opties die passen bij jouw behoeften en budget. Geniet van de voordelen van verminderde kalkaanslag en draag bij aan duurzaam watergebruik met bijvoorbeeld de AquaSmart– of AquaSmart PLUS Waterontharder. Ontvang nu jouw gratis offerte en maak de beste keuze voor jouw woning.

Ontkalksysteem Easylatie Waterontharders